Europe

(UŽIVO) RAT U UKRAJINI Rakete letele i tokom noći, ukrajinske snage uništle 45 dronova kamikaza

Danas je 312. dan ruske invazije na Ukrajinu. I poslednjeg dana 2022. godine građani Ukrajine bili su suočeni sa raketnim napadima. Ruske snage gađale su Kijev, a u napadima je jedna osoba, dok je njih 20 povređeno. Mete ruskih napada bili su i gradovi Hmeljnicki i Mikolajiv, kao i Zaporoška i Harkovska oblast. Trideset odsto ukrajinske prestonice i juče je bilo bez električne energije. Ukrajinska strana upozorila je na mogućnost da Rusija priprema novu mobilizaciju, kao i da bi u roku od nedelju dana mogla da zatvori svoje granice za muškarce.

Ključni događaji:

  • U raketnim udarima na Kijev jedna osoba poginula, 20 povređenih

  • U razmeni zarobljenika oslobođeno više od 200 vojnika

  • Reznikov: Rusija priprema novu mobilizaciju za početak januara

  • Britanija upozorava na moguće ruske udare tokom praznika

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

09.00 Kijev: U novogodišnjoj noći uništeno 45 dronova koje su lansirale ruske snage

Ukrajinska PVO uništila je u novogodišnjoj noći 45 iranskih jurišnih dronova koje su lansirale ruske snage, saopštilo je jutros Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine. Navedeno je da su u novogodišnjoj noći ruske snage napale Ukrajinu dronovima kamikazama iranske proizvodnje Šahed-131/136, a da je ukrajinska PVO uništila 45 letelica, prenosi Interfaks Ukrajina.

08.02 Zelenski Rusima: Vaš vođa se krije iza vojske i zidova

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se sinoć video porukom građanima Rusije, izjavivši da se njihov vođa, predsednik Rusije Vladimir Putin, krije iza vojske, projektila, zidova i samih građana Rusije.

Zelenski se obratio gledaocima na ruskom jeziku, prenosi Gardijan.    

“Vaš vođa želi da pokaže da iza njega stoji vojska, ali on se samo krije. Krije se iza vojske, iza projektila, iza zidova svojih rezidencija i palata. Krije se iza vas i uništava vašu zemlju i vašu budućnost,” izjavio je Zelenski.

Predsednik Ukrajine je dodao da Rusima ni Ukrajina ni svet neće oprostiti.

07.40 U razmeni zarobljenika oslobođeno više od 200 vojnika

Rusija i Ukrajina razmijenili su juče ratne zarobljenike, objavljeno je u Moskvi i u Kijevu.

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak rekao je da je oslobođeno 140 ukrajinskih vojnika, dok je TASS objavio da su Rusiji vraćena 82 vojnika.

Većina ruskih vojnika su ranjenici i oni su avionom prevezeni u Moskvu, a Jermak je naveo da je među ukrajinskim vojnicima bilo osam žena, kao i ranjeni vojnici iz Marijupolja.

07.15 Reznikov: Rusija priprema novu mobilizaciju za početak januara

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je da postoji mogućnost da Rusija priprema novu mobilizaciju, kao i da bi u roku od nedelju dana mogla da zatvori svoje granice za muškarce. Kako prenosi Gardijan, Reznikov se video-porukom obratio ruskoj javnosti govoreći ruski jezik i upozorio one koji mogu biti mobilizovani.

”Znam da imate još nedelju dana pre nego što ostanete bez ikakvog izbora”, rekao je u poruci i dodao da će ruske vlasti ”početkom januara zatvoriti granice za muškarce i započeti novi talas mobilizacije”.

On je naveo i da će granice biti zatvorene i u Belorusiji, kao i da će stanovnici gradova biti u posebnom riziku od mobilizacije. Ranije je šef ukrajincske obaveštajne službe Kirilo Budanov za BBC rekao da će Rusija započeti s mobilizacijom 5. januara.

07.00 Britanija upozorava na moguće ruske udare tokom praznika

Velika Britanija upozorava da bi u narednim danima Rusija mogla ponovo da izvrši masivne napade na Ukrajinu kako bi potkopala moral ukrajinskih snaga. Prema procenama britanskog Ministarstva odbrane “postoji realna mogućnost” da ruske snage već u narednim danima pokrenu dalekometne udare na Ukrajinu kako bi potkopali ukrajinski moral tokom novogodišnjih praznika, preneo je londonski Gardijan.

Source: euronews

Related Articles

Back to top button